Agram Brokeri

Brokerska industrija i u prošloj je godini poslovala s gubitkom. Za razliku od prijašnjih godina kada je na tržištu kapitala poslovalo više od dvadeset nebankarskih društava i imalo minuse od desetak milijuna kuna, u 2012. njih 10 ostvarilo je gubitak od gotovo 342.000 kuna. Podsjetimo li da su ta ista društva 2011. godine poslovala s dobiti prije oporezivanja od 2,55 milijuna kuna, evidentno je da kriza i dalje ne jenjava. S obzirom na to da je redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u 2012. pao za 44,3 posto s 5,23 milijarde na 2,91 milijardu, lošiji rezultat malih brokerskih kuća logična je posljedica. Jedino su dva društva lanin imala dobit veću od milijun kuna. Najviše je zaradio Auctor koji je u prošloj godini imao 1,27 milijuna kuna plusa, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Pad od 77 posto
Međutim, dobit Auctora drastično je manja nego godinu prije kada je iznosila 5,54 milijuna kuna. Pad je iznosio 77,1 posto. U klubu "milijunaša" još su jedino Agram brokeri koji su ostvarili dobit prije oporezivanja od 1,25 milijuna kuna, što je 8,9 posto manje nego 2011.godine. To je ujedno i najbolji rezultat u brokerskoj industriji s obzirom na to da je to društvo jedino imalo jednoznamenkast pad u relativnim iznosima od svih brokeraja. S druge strane, najveći gubitak prije oporezivanja imale su Hita vrijednosnice. Prošle godine poslovale su s minusom od 2,09 milijuna kuna, što je ipak bolji rezultat od godine prije kada je on iznosio 2,37 milijuna kuna. Riječ je o smanjenju gubitka od 11,54 posto. Brokeri Interkapitala, koji su prošle godine na ZSE imali najveći promet dionicama od 978,18 milijuna kuna (15,48 posto ukupnog dioničkog prometa), ostvarili su dobit od 668.000 kuna, što je upola manje nego 2011. kada su zaradili 1,29 milijuna kuna. Podaci regulatora tržišta kapitala pokazuju da su neki dobit iz 2011. pretvorili u gubitak. Riječ je o Aktiv brokerima koji su prošlu godinu zaključili s gubitkom od 91.000 kuna, a godinu prije poslovali su s dobiti od 90.000 kuna. S druge strane, brokerska kuća Rast prošlu je godinu ostvarila solidan rezultat od 561.000 kuna dobiti naspram gubitka od 343.000 kuna iz godine prije.

Iz minusa u plus
Razlog ovakvom rezultatu je, kaže čelni čovjek tog društva Mladen Ostrički, to što su prošle godine razvili poseban softver koji, između ostaloga, u realnom vremenu omogućuje trgovanje na domaćoj  i stranim burzama."Vrednovali smo taj softver i unijeli ga u imovinu, što je povećalo kapital, a samim time i dobit", kazao je Ostrički.  To društvo na kraju godine imalo je imovinu ispod zakonskog minimuma od milijun kuna, no kako kaže Ostrički, adekvatnost kapitala sada iznosi 1,6 milijuna. Imovinu ispod minimuma imaju i Antea brokeri, iznosila je 963.000 kuna. 

Izvor: Poslovni.hr

Agram Trader

Putem naših internet stranica možete otvoriti račun za trgovanje vrijednosnima papirima putem interneta. Za otvaranje istog potrebno je putem online prijave poslati zahtjev za uslugu Agram Trader, te sklopiti Ugovor o obavljanju brokerskih poslova, ukoliko još niste naš klijent.
Saznajte više