Agram Brokeri

 Investicijska društva koja nisu u vlasništvu banaka u devet mjeseci ostvarila su znatno bolji rezultat nego u isto vrijeme lani. Prema podacima Hanfe, male brokerske kuće imale su dobit prije oporezivanja nešto višu od milijun kuna, dok su prošle godine poslovali s gubitkom od 1,2 milijuna kuna. Međutim, za razliku od 2011. kada je na tržištu bilo 13 nezavisnih društava, ove godine bilo ih je 10. U međuvremenu su sa brokerske scene nestali Abacus brokeri, EA Sistem i Rast, sve gubitaši. U Hanfinu statistiku trećeg tromjesečja ušli su i Momentum  brokeri, no i oni su se u srpnju povukli s tržišta.

- Pad broja brokerskih kuća je potpuno očekivani scenarij. Taj će se trend, bez sumnje, nastaviti i u idućoj godini. Nekoliko je razloga - od gospodarskih prilika za čije su poboljšanje u 2013. šanse mizerne, kladioničarskog mentaliteta na burzama do mogućnosti dolaska strane konkurencije - poručuje nezavisni analitičar tržišta kapitala Roman Rinkovec.

Ni Auctor više ne trguje dionicama i nije član ZSE od posljednjeg dana lipnja, no ipak je uključen u statistiku. A upravo je on ostvario najbolji rezultat. Brokerska kuća, čiji suvlasnik je Marijan Palić, na kraju rujna imala je dobit od 1,8 milijuna kuna, dok je lani poslovala s plusom od samo 74.000 kuna, piše Poslovni dnevnik. Auctor je još u travnju 2011. počeo prebacivati brokersko poslovanje na Hita vrijednosnice, no taj se proces zbog odužio i dovršen je u prvoj polovici ove godine. Još su samo dva investicijska društva ostvarila milijunsku dobit.

Interkapital vrijednosni papiri imali su plus od 1,6 milijuna kuna. To je ipak 31% manje nego lani kada su zaradili 2,4 milijuna. Manju dobit imali su i Agram brokeri, pala je gotovo 15 posto i iznosila je nešto više od milijun kuna, a lani je bila 178.000 kuna viša. Još samo jedno društvo na kraju rujna je poslovalo pozitivno - Aktiv brokeri. Taj brokeraj koji je lani prije vlasničke podjele poslovao pod nazivom Trcin vrijednosnice i imao gubitak od gotovo 100.000 kuna, ovogodišnjih devet mjeseci zaključio je u plusu nešto manjem od 9000 kuna.

Hita vrijednosnice koje su u tri ovogodišnja tromjesečja na ZSE ostvarile promet nešto viši od 600 milijuna kuna (Interkapital je jedini trgovao više sa 773 milijuna), ostvarile su najveći gubitak. Ovogodišnji minus iznosio je 1,3 milijuna kuna, što je ipak 14,6 posto bolji rezultat nego lani kada je gubitak bio 1,5 milijuna. Hita vrijednosnice su i jedino investicijsko društvo koje je poslovalo s milijunskim gubitkom.

- Negativan rezultat nastao je zbog prodaje dijela portfelja dionica, ulaganja u razvoj sustava za elektroničko trgovanje dionicama, restrukturiranja društva i uslijed malog opsega trgovanja na Zagrebačkoj burzi. U ovoj godini poduzete su mjere kako bi od sljedeće društvo poslovalo pozitivno - poručio je Ivan Tadin, predsjednik Uprave Hita Vrijednosnica. Gubitak je povećao Credos koji je na kraju rujna imao minus od 929.000 kuna, što je 9,8% više nego lani. Slijede već spomenuti Momentum brokeri koji su prepolovili gubitak na 435.00 kuna, dok je varažinski Rast udvostručio minus koji je na kraju rujna iznosio 408.000 kuna. Ove godine šest, što investicijskih društava što brokerskih odjela banaka, povuklo se sa tržišta kapitala, a nedavno je i Volksbank najavio zatvaranje svog odjela.

Razlog za takav potez, kao uostalom i kod ostalih društava, bio je drastičan pad volumena na burzi zbog čega je, kažu ta usluga postala neisplativa. Tu je i ulazak u EU nakon čega će na hrvatsko tržište doći određeni broj međunarodnih brokera koji će zasigurno uzeti svoj dio hrvatskog tržišta. U posljednje tri godine ukupno je s tržišta kapitala "nestalo" 20 brokerskih kuća, i to najviše malih.
Izvor: Dalmacija news

Agram Trader

Putem naših internet stranica možete otvoriti račun za trgovanje vrijednosnima papirima putem interneta. Za otvaranje istog potrebno je putem online prijave poslati zahtjev za uslugu Agram Trader, te sklopiti Ugovor o obavljanju brokerskih poslova, ukoliko još niste naš klijent.
Saznajte više