Agram Brokeri

 U usporedbi s 2010. došlo je do pozitivnog preokreta zbog pojačanog trgovanja Ininom dionicom

Domaće nezavisne brokerske kuće prvo su ovogodišnje tromjesečje relativno uspješno poslovale, pokazuju privremeni podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Samo trećina investicijskih društava u prva je tri mjeseca poslovala s gubitkom, dok je u istom razdoblju prošle godine u minusu bilo njih čak dvije trećine. Doduše, sve ih je manje. Tako je 18 nezavisnih brokeraja ove godine zabilježilo 533.000 kuna gubitka prije oporezivanja, dok su njih 22 prva tri mjeseca prošle godine poslovala s gubitkom od ukupno 3,1 milijun kuna. Na pozitivnu situaciju u poslovanju brokerskih kuća najviše je utjecao "efekt Ine".

Veći promet na burzi
U prva tri mjeseca ove godine promet dionicama na Zagrebačkoj burzi bio je čak 87 posto viši u odnosu na isto razdoblje lani. Stoga kombinacija manjeg broja brokerskih kuća i većeg prometa neminovno dovodi do boljeg poslovanja i rasta prihoda od naknada za trgovanje. Najveću dobit u prvom tromjesečju, od 12 brokeraja s pozitivnim rezultatom, imali su Interkapital vrijednosni papiri, i to od 682.000 kuna, što je 8,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Interkapital je ujedno u tom razdoblju najviše trgovao dionicama. Prema izvještaju burze, Interkapital VP protrgovao je dionica u vrijednosti od 853,4 milijuna kuna, odnosno 17,6 posto ukupnog prometa dionica na burzi. To je tri puta veći promet dionicama nego prošle godine u prvom tromjesečju. Također je to društvo u prva tri mjeseca držalo nešto manje od 78 posto trgovine obveznicama iz čega također ostvaruje znatan dio prihoda. Drugi najbolji rezultat poslovanja imali su Agram brokeri koji su zabilježili 478,8 tisuća kuna dobiti prije oporezivanja. Budući da su lani imali gubitak od 204,5 tisuća kuna, ovogodišnji pozitivni rezultat sigurno je uspjeh. No razlog dobiti leži i u tome što su Agram brokeri u prvom tromjesečju imali gotovo dvostruko veći promet dionicama. Oni su u prva tri mjeseca protrgovali 367,7 milijuna kuna dionica.

Uspješni ZB Invest
S druge pak strane šest brokeraja poslovalo je s gubitkom. Najveći minus od 978.000 kuna imao je Finesa Capital. Budući da su prošle godine poslovali s gubitkom od "samo" 26.000 kuna, ovogodišnji negativni rezultat sigurno nije zadovoljavajući. Pogotovo što su cjelokupno brokersko poslovanje prenijeli na Hita vrijednosnice. Loš rezultat imali su i Erste vrijednosni papiri koji su ostvarili minus od pola milijuna kuna, dok su lani imali nešto više od pola milijuna kuna dobiti. No u ovih godinu dana Erste VP više nisu najuspješnije društvo po prometu dionicama. Naime, od čelne pozicije lani u prvom tromjesečju ove godine bili su tek četvrti. Budući da se ovo društvo uskoro integrira u Erste banku, njegovo poslovanje više neće biti javno dostupno, kao što je slučaj s ostalim "bankarskim" brokerajima. Što se tiče društava za upravljanje investicijskim fondovima, najbolje i dalje posluje ZB Invest koji je za osam posto povećao dobit na 6,2 milijuna kuna. Za razliku od brokera, tih društava je za jedan više u odnosu na lani. Njih pet poslovalo je s milijunskom dobiti, dok je njih devet bilježilo gubitak, što je upola manje nego u prvom tromjesečju 2010. godine.
Izvor: Poslovni.hr

Agram Trader

Putem naših internet stranica možete otvoriti račun za trgovanje vrijednosnima papirima putem interneta. Za otvaranje istog potrebno je putem online prijave poslati zahtjev za uslugu Agram Trader, te sklopiti Ugovor o obavljanju brokerskih poslova, ukoliko još niste naš klijent.
Saznajte više